COZONAC CU MAC
Ingrediente: aluat - 400g faina, 80g unt, 250ml lapte, 2 galbenusuri, 40g zahar, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 20g drojdie; umplutura - 400g mac, 1 galbenus, 250g zahar, 2 linguri lapte, 600ml apa, 1 lingurita lamaie rasa.
Mod de preparare: Se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, 3 linguri lapte, 2 linguri faina, si se lasa la crescut. Din faina ramasa se face un amestec impreuna cu cele doua galbenusuri, laptele ramas, zaharul, coaja de lamaie si se adauga maiaua. Se framanta bine, se adauga untul caldut, amestecandu-se pana cand aluatul nu se mai lipeste de vas si se lasa la crescut. Pentru umplutura se pune zaharul cu apa, dupa aproximativ 10 minute se adauga macul macinat. Se lasa pe foc inca 15 minute mestecandu-se sa nu se lipeasca de vas. Apoi se adauga lamaia rasa si se lasa la racit. Se intinde o foaie, se pune umplutura si se ruleaza asezand cozonacul in tava unsa cu ulei. Se lasa sa creasca 15 minute, apoi se unge cozonacul cu galbenusul amestecat cu lapte si se mai lasa la cuptor 45 minute.
BRADUL DE CRACIUN
Ingrediente: 7 oua, 7 linguri zahar, 7 linguri faina, 1 cutie compot ananas rondele, 6 kiwi, 300ml frisca lichida, sare, 1 tava tort in forma de brad.
Mod de preparare:Blatul - se freaca bine galbenusurile cu zaharul, albusurile se bat spuma cu putina sare, si se amesteca cele doua compozitii. Se adauga faina treptat, amestecand cu grija sa nu se lase aluatul si se toarna in forma de brad. Se coace timp de 30-35 minute.Crema -se scurg rondelele de ananas, jumatate din ele se taie bucatele. Frisca se bate si se amesteca cu bucatelele de ananas. Dupa ce s-a racit blatul se taie in jumatate si se insiropeaza cu zeama de la compot. Se aseaza o jumatate din blat pe un platou, se intinde frisca amestecata cu ananasul si se pune cea de-a doua parte a blatului. Kiwi se taie felii subtiri care se aseaza pe marginea blatului, de jur imprejur. In mijloc se pun rondelele de ananas si se poate decora cu bombonele. Lateralul blatului se imbraca in frisca si se da la rece pentru cateva ore.
TORT OM DE ZAPADA
Ingrediente: pentru cele 3 blaturi-5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina, ulei, praf de copt, lamaie, faina pentru tapetat formele.
Pentru crema – 2 galbenusuri, 150g unt, 150g zahar pudra, esenta de vanilie, 100g nuci macinate.
Pentru sirop - 100g zahar, 200ml apa, esenta rom.
Pentru décor -300ml frisca, jeleuri colorate, ciocolata, nuca de cocos colorata, o crenguta brad.
Mod de preparare: Se separa albusurile de galbenusuri, separat se amesteca galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga faina, o lingurita de praf de copt stins cu zeama de lamaie, se poate pune si coaja rasa de lamaie; apoi se adauga albusurile batute spuma amestecand incet sa nu se lase. Se pune compozitia in trei craticioare tapetate cu faina, avand grija sa aiba acelasi nivel.
Pentru crema se amesteca untul cu zaharul pudra, se adauga galbenusurile, nuca macinata, esenta de vanilie, pana crema devine spumoasa.
Pentru sirop: se fierbe apa cu zaharul pana se obtine un sirop, se lasa la racit si se adauga esenta de rom.
Se taie fiecare blat in doua, se insiropeaza si se umple cu crema. Se aseaza pe o tava cele trei blaturi in ordine crescatoare, unul langa altul, ca sa se formeze un om de zapada. Se imbraca tortul cu frisca si se decoreaza cu o caciula din nuca de cocos, se face gura, nas, ochi, nasturi, fular din jeleuri, ciocolata si cocos colorat, se poate pune o crenguta de brad in loc de matura. Ca sa fie de efect si mai mare se toarna in jurul omului de zapada nuca de cocos colorata diferit, albastru.
COLAC UMPLUT CU CIOCOLATA
Ingrediente: 1 kg faina, 4 oua, 300g zahar, 30g drojdie, 1 esenta vanilie, 500ml lapte, 125g unt, 200g ciocolata, 2 linguri cacao.
Mod de preparare:Se pune faina intr-un vas, se face o adancitura si se adauga drojdia, putin lapte caldut, se amesteca cu putina faina si se lasa la dospit. Dupa ce a crescut se adauga faina, 3 galbenusuri, laptele cald in care s-a topit zaharul,vanilia si untul. Se framanta bine si se imparte in jumatate compozitia. O parte din aluat se mai lasa la dospit, cealalta jumatate se amesteca cu cacao si 100g ciocolata rasa. Se mai lasa la crescut si aceasta compozitie. Din aluatul simplu se face un sul, din cel cu cacao se intinde o foaie pe care se pune restul de ciocolata taiata bucatele si se ruleaza. Se impletesc cele doua suluri, se aseaza colacul intr-o forma rotunda si se unge cu oul batut. Se da la cuptor circa 1 ora.
TORT MOS CRACIUN
Ingrediente: pentru blat- 300g faina, 375g zahar, 6 oua, 9 linguri apa fiarta, 1 praf copt, 1plic zahar vanilat. Pentru sirop: 4 linguri zahar, 250ml apa, 1 esenta rom. Pentru ornate: 500ml frisca lichida, crema de ciocolata, 1 plic gelatina rosie, colorant alimentar rosu si galben.
Mod de preparare: Se bat albusurile cu zaharul, separate se amesteca galbenusurile cu faina, se adauga treptat apa fiarta, praf de copt si vanilia si peste galbenusuri se pune din albusurile batute cate o lingura amestecandu-se incet pana se obtine blatul care se coace intr-o tava dreptunghiulara. Se taie blatul in doua, se insiropeaza si se umple cu crema de ciocolata. Se taie din dintr-o latura a blatului astfel incat sa formezi un triunghi care va fi caciula mosului. Se taie si cealalta parte a blatului ca sa-I dam o forma rotunda si sa formam barba. Partile ramase le duci in partea opusa celei din care ai decupat-o pentru a forma motul caciulii si barba. Unghiul drept sa fie la mijloc. Se pregateste gelatina si se coloreaza caciula. Se pune o lingura de gelatin ape o frafurioara pentru a se forma gura.Se coloreaza 200ml frisca in roz pentru fata. Din crema de ciocolata oprita se deseneaza ochii si ochelarii,conturul nasului se face cu ciocolata si interiorul cu frisca galbena. Se orneaza cu frisca intregul tort.